28th January 2019

Webbutvikling

Webbutvikling er for mange et noe diffust begrep, og det er vært å spandere litt tid på å fundere på hva det egentlig innebærer.

Det er et samlingsbegrep for alt som har å gjøre med oppbyggingen av en webside. Det inkluderer programmering, webdesign og systemutvikling (prosessen for å på en strukturert måte stille krav, systemere, teste og driftssette et system), som mange kjenner til. Men det inneholder også ting som datasikkerhet og databaser. Webbutvikling kan være alt fra å skrive enkle tekster i kode til å lage komplekse webbapplikasjoner.

Det er viktig å nå brukerne i alle typer av profilering, og når man utvikler websider blir dette særlig viktig. De fleste mennesker har vel noen gang, litt for mange ganger sannsynligvis, sittet ved skjermen og lurt på hvordan i all verden det forventes at man skal lykkes å legge inn de data som trengs for å få ut noe av denne derre maskinen??!! Da er det dårlig webbutvikling man har blitt utsatt for. Hvis det hadde vært webutvikling av høy kvalitet hadde webbsiden vært enkel å navigere, det hadde vært logisk hvor tall og tekst skal legges inn, og den ville helt sikkert hatt automatisk ifylling av elementer som navn, adresse, epost etc.

Det å lage brukervennlige hjemmesider er en stor del av webbutviklingen, og det er ofte et helt team av GUI-utviklere som jobber med det. GUI er engelsk for Graphic User Interface, og er det synlige inntrykket som møter besøkeren. Det kan ikke nok understrykes hvor nøye grensesnittet må lages for å være leselig for alle typer av besøkere. Det skal holde for den som er vant til å handle på nett, for den som har små barn løpende rundt beina og slett ikke har tid å lese ting nøye, og det skal også passe den som er veldig uvant å bruke nettet. Det er en skikkelig utfordring.